Piet Buddingh'

Saturday, August 02, 2014

"Vergeten Wereld"

De titel van deze bijdrage is tevens de titel van een boek, waarin een magnifiek verslag wordt gegeven van een jarenlang verblijf onder de Yali's en de Dani's  in de ontoegankelijke dalen van het Centraal Bergland van v.m. Ned. Nieuw Guinea, nu Papua als meest oostelijke departement van Indonesie; het boek is verlucht met veel kleurenfoto's, die het verslag heel toegankelijk maken. De schrijver was  zendeling van de Rheinische Mission en was met zijn echtgenote een vertrouweling geworden van de volkjes/ dorpen in bepaalde dalen. Hun huwelijksvoltrekking vond plaats in het vm. Hollandia / Binnen in de kerk van de GKI ; Anneke woonde deze dienst nog bij, toen ik daar bij het  authochtoon onderwijs van o.a. de ZNHK werkte.
Het verslag betreft dorpen, die nog nooit met blanken, c.q. de 'buitenwereld' in aanraking waren geweest. Ds. Siegfried Zollner schrijft uitvoerig over de gedragingen van deze geisoleerde volkjes, hun peniskokers,  hun werktuigen, zoals stenen pijlpunten, stenen bijlen gevat in houders afkomstig uit hun natuurlijke omgeving, hun gevlochten 'harnassen, de kaurischelp als betaalmiddel, maar ook veel gebruikt  in sieraden, hun onderlinge oorlogen, hun tot ver in de vorige, de twintigste, eeuw , de zeventiger en tachtiger jaren (!), veel voorkomende kannibalisme, waarbij de gedode lichamen van de vijand eerst gekookt werden, alvorens te worden verorberd. (En 'wij' in Hollandia en elders aan de kusten ongestoord en onwetend van deze talrijke volkjes les geven in de diverse vakken van het onderwijsprogramma!) Juist door het  volstrekte isolement in het Centraal Bergland was hun cultuur nog ongerept aanwezig; na zoveel eeuwen/ millennia.
Al in een vroegere bijdrage aan mijn blog hield ik mij bezig met de vraag naar de herkomst van de oermensen op onze planeet; deze vraag klemt te meer bij het lezen van dit boek: waar kwamen/ komen zij vandaan? Hoe lang leven zij al in het Centraal Bergland; hoe heeft hun landbouw zich zo goed kunnen ontwikkelen via hun tuinen? In het algemeen: hoe zijn in het verleden de migratie stromen van de mensheid geweest; was er alleen maar een"out of africa"? (En terzijde: zijn er  nog steeds migratie stromen  gaande, al merken wij zelf dat niet op korte termijn? Leven wij in het westen, Europa, de VS. op een eiland, omringd door een bewegende mensenstroom?
Zollner schrijft overtuigend en daardoor indrukwekkend over deze cultuurvolkjes, eigenlijk een grote bevolking in dit Centraal Bergland, die hij in aanraking wil brengen met de verhalen in de bijbel. Ik begrijp, dat mensen daar vraagtekens bij zetten: "Moet dat nou?" Maar wie kennis neemt van de gedragingen van deze mensen, de onderlinge oorlogen, het kannibalisme, tropenziekten als  de veel voorkomende framboesia, eenvoudig te verhelpen met peniciline, krijgt als tegenstelling met deze cultuur duidelijk zicht op de doelstelling van Zollner:een mentaliteitsverandering tot stand brengen  in deze mensen om zo te komen tot onderlinge vrede, het beeindigen van het kannibalisme. Een immense opdracht, die deze groep mensen  zichzelf gesteld hebben en die zeker niet tot stand kan komen zonder de ondersteunende rol van de piloten van de M.A.F., de organisatie van piloten, die in dienst van de zending de verbindingen tussen de geisoleerde posten verzorgen. (Als er een groep is, die de Nobelprijs voor de Vrede verdiend zou hebben, dan is dat de M.A.F. wel met zijn piloten.) Het openen van nieuwe posten is zonder hen onmogelijk. Om van een permanent verbindingsnet, door hen opgebouwd, maar te zwijgen.
Ik wil deze bijdrage afsluiten met een kleine opsomming van m.i. interessante en boeiende boeken over dit grote eiland:

Anthonie van Kampen:                           "Jungle Pimpernel"
J.P.Eechout:                                             "Vergeten Aarde"
Vic. de Bruyn:                                         "Het verdwenen volk"
Bob van Rossum:                                     "Met kompas en parang"
Sabine Kuegler:                                        "Dochter van de jungle"
Siegfried Zollner:                                      "Vergeten wereld"

  

0 Comments:

Post a Comment

<< Home